ZDRAVA, UKUSNA I TOPI SE U USTIMA: Pita od karfiola, koja je oduševila milione

Novosti online

15. 03. 2024. u 21:00

Karfiol je niskokalorična namirnica bogata mineralima, aminokiselinama i proteinima. Idealan spoj sa hrskavim testom koje se topi u ustima.

Foto: Shoutterstock

Sastojci:

  • 1 srednja glavica karfiola
  • 3 jajeta
  • 3 dl jogurta
  • 50 ml ulja
  • oko 350 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • po ukusu soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • 1 kašičica sveže mirođije
  • 1/2 kašičice belog bibera
  • 1 šargarepa
  • 150 g ćurećih prsa

  100 g kačkavalja                                                                                                                              Priprema:                                                                                                                                   Karfiol očistite, odvojite cvetove, operite  i stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Kada voda proključa, karfiol procedite, nalijte novom, vrućom vodom, posolite i kuvajte 10 minuta od kada voda ponovo proključa.

Izvadite ga iz vode i ostavite da se malo prohladi. Uključite rernu na 220 stepeni S i dok se rerna greje umutite jaja, posolite, dodajte ulje, jogurt, biber, opran i iseckan peršun i mirođiju, izrendanu šargarepu i iseckana prsa na kockice. Sve dobro promešajte, pa dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i sodom bikaronom. Tepsiju prečnika 30 cm premažite uljem i pospite brašnom, ili obložite papirom za pečenje, pa izručite smesu. Preko poređajte cvetove karfiola i blago ih utisnute u testo. Pecite dok ne porumeni (oko 30 minuta), a po potrebi smanjite temperaturu na 200 stepeni. Pred kraj pečenja izvadite pitu i pospite komadićima ili rendanim kačkavaljem i ostavite da se zapeče. 

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

(Trpeza)

Pogledajte više