ZDRAVA, UKUSNA I TOPI SE U USTIMA: Pita od karfiola, koja je oduševila milione
Karfiol je niskokalorična namirnica bogata mineralima, aminokiselinama i proteinima. Idealan spoj sa hrskavim testom koje se topi u ustima.
Sastojci:
- 1 srednja glavica karfiola
- 3 jajeta
- 3 dl jogurta
- 50 ml ulja
- oko 350 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- po ukusu soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašika svežeg peršuna
- 1 kašičica sveže mirođije
- 1/2 kašičice belog bibera
- 1 šargarepa
- 150 g ćurećih prsa
100 g kačkavalja Priprema: Karfiol očistite, odvojite cvetove, operite i stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Kada voda proključa, karfiol procedite, nalijte novom, vrućom vodom, posolite i kuvajte 10 minuta od kada voda ponovo proključa.
Izvadite ga iz vode i ostavite da se malo prohladi. Uključite rernu na 220 stepeni S i dok se rerna greje umutite jaja, posolite, dodajte ulje, jogurt, biber, opran i iseckan peršun i mirođiju, izrendanu šargarepu i iseckana prsa na kockice. Sve dobro promešajte, pa dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo i sodom bikaronom. Tepsiju prečnika 30 cm premažite uljem i pospite brašnom, ili obložite papirom za pečenje, pa izručite smesu. Preko poređajte cvetove karfiola i blago ih utisnute u testo. Pecite dok ne porumeni (oko 30 minuta), a po potrebi smanjite temperaturu na 200 stepeni. Pred kraj pečenja izvadite pitu i pospite komadićima ili rendanim kačkavaljem i ostavite da se zapeče.
BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom
(Trpeza)