JEDNA OD NAJLEPŠIH PITA: Šareni burek

Novosti online

18. 03. 2024. u 07:00

RASPAMETIĆE vas ukusom.

Foto Shutterstock

Sastojci:

 Za testo: 

* 500 g brašna
* 300 ml vode
* 2 kašičice soli

 Za fil: 

* 300 g krompira
* 300 g mlevenog mesa
* 1 crni luk
* ulje
* biber
* so

 Za preliv: 

* 250 ml vode
* 1 kašika ulja
* 1 kašičica soli

Priprema:

U posudu sipati brašno, so i promešati. Sipati mlaku vodu, zamesiti fino testo i ostaviti da stoji 5 minuta, pa ga premesiti.

Podeliti na tri loptice, pa ih malo razvući oklagijom. Odozgo ih nauljiti, pokriti krpom, te ostaviti na toplom mestu 30 minuta.

 Za fil: 

Krompir oljuštiti, iseći na kockice, a luk iseckati što sitnije. Pomešati i dodati meso. Posoliti, pobiberiti, dodati malo ulja i dobro promešati. Kolut testa nežno razvući na pamučnom stolnjaku. Preko rasporediti fil i pomoću stolnjaka urolati.

Postupak ponoviti s ostalim kolutovima testa i jufke ređati u podmazan okrugli pleh ukrug. Burek malo poprskati uljem i staviti da se peče na 250 stepeni.
Čim porumeni, temperaturu smanjiti na 180 stepeni i peći još pola sata. Pet minuta pre kraja, prokuvati nauljenu i posoljenu vodu i preliti burek.

Vratiti u rernu još 2-3 minuta da upije i sve i zapeče se.

(Trpeza)

Pogledajte više