NAJBOLJE KIFLICE BEZ MLEKA I JAJA, A NEODOLJIVO MEKANE I VAZDUŠASTE: Testo uvek ispadne savršeno, tražiće vam svi RECEPT

Jovana Vasić 26. 02. 2024. u 16:29

Bolje kiflice od ovih niste probali, a mogu biti i posne i mrsne!

Foto Printscreen/YT/Julia's recipes

Za kiflice bez mleka i jaja svako ko je probao rekao je da su najukusnije! Ukoliko puter zamenite margarinom - postaju neodoljiva posna grickalica. Idealno se slažu uz svako jelo, a uspevaju, čak, i neiskusnim domaćicama.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 400,
  • 500 ml vode,
  • 1 kocka (50g) svezeg kvasca,
  • 3 pune kašike šećera,
  • 1 kašika soli,
  • 100 ml ulja.

Za premazivanje:

  • majonez (posni ili običan)
  • i susam za posipanje

Za prelivanje:

  • 250 g putera ili margarina

Priprema:

U 500 ml tople vode rastvoriti kocku kvasca sa 1 kašikom šećera. Prosejano brašno sipati u vanglu, dodati 2 kašike šećera, 1 kašiku soli, vodu sa kvascem i 100 ml ulja.

Umesiti lagano, uz eventualno dodavanje još malo brašna, da testo bude glatko, mekano i da se ne lepi. Sve se radi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljate da raste.

U zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite, delite testo na veće ili manje loptice. Razvući oklagijom u oblik elipse, naneti fil po želji (sir, šunku ili za dane posta džem, marmeladu, orahe...) i rukama lagano urolati ­kiflicu.

Pleh blago podmazati margarinom i ređati kiflice sa razmakom od bar 2 cm, jer dosta narastu dok se peku. Ostaviti da narastaju oko 2 sata na toplom mestu, pa narasle kiflice četkicom premazati majonezom i posuti susamom.

Rernu ugrejati na 220 stepeni i peći da lepo porumene. Pazite da se ne prepeku.

Margarin ili puter otopite i ugrejte u šerpici sa poklopcem (prska, a treba da bude vrelo). Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašiku, dve i ostavite da se ohladi.

Pogledajte više