POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU: Lak recept koji uspeva i početnicima
U SUSRET sutrašnjem Nikoljdanu, donosimo recept za posni slavski kolač koji uspeva i početnicima.
Sutradan će veliki broj domaćinstava da obeleži i proslavu Svetog Nikolu. Zato predlažemo ovaj lak recept za posni slavski kolač. Ovaj posni slavski kolač uspeće i onima manje veštim u kuhinji. U testo se ubacuje i malo limunove korice za još bolji ukus.
Potrebno:
* 1500 g brašna tip 400
* 1 pakovanje svežeg kvasca
* 500 ml mlake vode
* 8 g soli
* 30 ml ulja
* 1 kašičica šećera + 60 g šećera
* malo izrendane limunove kore
Za ukrasni deo:
* 8 g soli
* 150 ml vode
* 260 g brašna
Za premaz:
* 15 g šećera
* 125 ml vode
Recept za posni slavski kolač za početnike:
U mlaku vodu (100ml) ubacite kvasac i kašičicu šećera, promešajte, pa ostavite da se kvasac aktivira 5-10 minuta. Potom u drugu posudu dodajte brašno, kvasac i postepeno sipajte ostatak mlake vode. Ubacite so, šećer, ulje i limunovu koricu. Zamesite testo za slavski kolač dok ne postane elastično, pa ga ostavite u posudi pokriveno da naraste dok se ne udvostruči. Nakon toga, premesite, a potom odvojite 2/3 testa i od nje napravite loptu, pa je premestite u pleh posut brašnom. Od ostatka testa napravite više loptica, pa ih poređajte oko velike lopte testa. Umutite šećer i vodu, pa premažite slavski kolač. Potom u drugoj posudi pomešajte so i brašno, pa postepeno dodajte vodu dok ne dobijete čvršće testo. Napravite najpre 2 valjkasta oblika, pa ih umotajte u pletenicu.
Napravite i drugu pletenicu, pa obe nanesite u obliku krsta na slavski kolač. Od ostatka testa napravite ukrase uz pomoć kalupa i modlica. I njih premažite vodom i šećerom, pa nanesite na slavski kolač. Pecite na 180°C oko 60 minuta.
(StvarUkusa/Mondo)