PRAVE SE OD TESTA ZA PERECE: Obavezno probajte ove rolnice, pikantne su i preukusne, idealne za posluženje kad dođu gosti
ODLIČNE su kao posluženje uz neki hladan sosić koji možete da izmislite u trenutku kada otvorite frižider.
Potrebno:
* brašno, 3 i 3/4 šolje
* suvi kvasac, 1/2 kesice
* morska so, 2 kašičice
* topla voda, 1 i 1/4 šolje
* maslac, 120 g
ZA RASTVOR:
* ledena voda, 4 i 1/4 šolje
* soda bikarbona, 3 kašike
* krupna morska so, za posipanje
Priprema:
- Pomešajte brašno, suvi kvasac i so. U posebnoj činiji umutite mikserom maslac sa 1 ¼ šolje vruće, ne ključale vode. Ovu smesu dodajte suvim sastojcima, pa nastavcima za testo mutite mikserom dok ne dobijete nelepljivo testo.
- Preručite testo na blago pobrašnjenu površinu i nastavite s mešenjem. Meseći povremeno bacite testo s visine na dasku jer će tako postati elastičnije i potom vratite testo u posudu za mešenje i ostavite da se udvostruči. Testo opet kratko premesite, oko pola minuta je dovoljno, pa podelite na manje komade željene veličine.
- Svaki komad testa trljajte 10–ak sekundi između pobrašnjenih dlanova da formirate oblik i slažite ih na pek papir. Opet pokrijte i ostavite da stoji 20 minuta, a za to vreme uključite rernu na 220 stepeni.
- Dok se rerna zagreva u šerpici pomešajte navedenu količinu ledene vode i sodu bikarbonu, pa stavite da proključa. Pazite dobro da ne iskipi jer će se voda dosta peniti. Uzmite dve kašike i na svaku stavite po jedan komadić testa, pa uronite u ključalu tečnost na 30 sekundi. Nakon toga ih slažite na rešetku i sačekajte da se osuše.
- Prebacite u pleh obložen pek papirom. Svaku rolnicu na par mesta blago ukoso zasecite oštrim nožem i pospite krupnom solju. Pecite dok ne dobiju braonkastu boju, oko 15 minuta. Pečene ohladite na rešetki.
- Po želji svaku premažite otopljenim maslacem, mada su i ovako lepe. Poslužite sa nekim hladnim sosom od majoneza, senfa, začina...
(Super recepti/Žena)