PRELIV OD MEDA ZA SAVRŠEN UKUS: Slana baklava sa feta sirom
NEOBIČNA kombinacija sastojaka će svakoga oduševiti, slana baklava sa feta sirom i medom se pravi lako i brzo .
Nekada se baklava služila samo carevima i nije znao svako da je napravi. Mi vam donosimo sjajan recpet za slanu baklavu sa feta sirom, medom i džemom. A nećete pogrešiti ako je poslužite na slavi ili za praznike. Ovu slanu baklavu možete da naprvite i u posnoj verziji, samo mrsne namirnice zamenite posnim.
Potrebno:
* 1 pakovanje kora za pitu
* 230 g feta sira
* 200 g putera
* malo džema od smokvi
* 3 kašike seckanog vlašca
* 50 g kikirikija
* med
Recept za slanu baklavu sa feta sirom:
Kore ređajte jednu na drugu i onda presicite na pola. Jednu polovinu vratite u kesu, a drugu ćete koristiti. Svaku koru premažite istopljenim puterom, sem poslednje. Poslednju koru premažite džemom, pa pospite seckanim kikirikijem, vlašcem, pa posolite i pobiberite. Poređajte fetu po dužini, ali samo na ivicu i urolajte. Isecite na manje parčiće i poređajte u kalup za mafine koji ste prethodno premazali istopljenim puterom. Slanu baklavu opet premažite istopljenim puterom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Vruću slanu baklavu prelijte medom dok je vruća.
(StvarUkusa/Mondo)