IMAMO ORIGINALAN RECEPT: Najlepše bosanske mantije

Novosti online

04. 12. 2023. u 09:00

JELO koje dosta podseća na burek, i može da se napravi na više načina. Meso se lepi za prste, a preliv mu dodaje neodoljiv ukus.

Printscreen/Youtube

Potrebno:

* 800 g brašna tip 500
* 520 ml mlake vode
* 2 kašike soli
* 1 kg mlevenog mesa
* 60 ml ulja
* 2 glavice crnog luka
* 3/4 kašičice bibera

Za premaz:

* 150 g putera
* 50 ml ulja

Za preliv:

* 250 ml jogurta

* 3 čena belog luka
* 1/2 kašičice soli

Priprema:

U posudu sipajte brašno, jednu kašiku soli, pa polako dodajte 450 ml mlake vode i zamesite testo. Zatim testo prekrijte krpom i ostavite da naraste 30 minuta. Onda pospite malo brašna po testu kako se ne bi lepilo, pa ga premestite na radnu površinu posutu brašnom. Zatim podelite testo na tri jednaka dela, pa svaki deo umesite rukom u glatke lopte. Prekrijte ih i ostavite oko 15-20 minuta. Tada iseckajte crni luk, pa dodajte kašiku soli, biber, ulje. Smesu pomešajte sa mlevenim mesom, pa u to dodajte 70 ml vode. Oklagijom razvijte testo (jednu po jednu loptu) da bude što tanje i da zauzima celu površinu stola. Puter otopite sa uljem, pa premažite razvijeno testo. Razvučeno testo podelite po dužini na dva dela, pa rasporedite deo smese sa mesom duž spoljne ivice. Zatim uvijte poput rolata pa isecite na komade od po 3-4cm. Rukama oblikujte mantije, tako da ivice budu zatvorene i da meso ne ispada sa strane. Mantije ređajte u pleh podmazan otopljenim puterom i uljem i premažite. Pecite mantije oko 30-40 minuta u prethodno zagrejanoj na 250 stepeni. Napravite preliv od jogurta, soli i iseckanog belog luka. Na kraju, sipajte preliv preko mantija. Prijatno !

(Trpeza)

Pogledajte više