SIJA SE KAO DUKAT, NEMA KOME NIJE USPELA: Pamuk pogača

Novosti online 29. 11. 2023. u 16:12

NA jednostavan način preukusna domaća pogača. Mekano testo zagrejaće vam dušu i telo, a ulepšače izgledom svaku trpezu.

Foto Pixabay free images

Potrebno je:

* 200 ml kisele vode
* 200 ml mleka
* 200 ml ulja
* 1 kašičica šećera
* 2 kašičice soli
* 25 g svežeg kvasca
* 700 g brašna
    Za premazivanje:
* 1 žumance
* 1 kašika ulja
* 1 kašika mleka

Priprema:

Kvasac izmrvite u posudi pa dodajte šećer i toplo mleko, pa promešajte. Kada se kvasac aktivira za nekih 10 minuta sipajte kiselu vodu, ulje, prosejano brašno i so. Umesite testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Podelite kvasac na 2 jednaka dela. Jedan deo razvucite u krug, a zatim isecite 16 trouglova. Urolajte trouglove u kiflice i poređajte u tepsiju, obloženu pek papirom. Na sredinu tepsije poređajte kiflice u krug. Od druge polovine testa odvojite 150 g,a preostalo testo razvucite u krug. Isecite 8 trouglova i urolajte kiflice. Svaku presecite po sredini i tu presečeni deo ređajte uz obod. Sada cela tepsija treba da bude obložena kiflicama, a u sredinu gde je šupljina stavite ono testo koje ste odvojili sa strane, ali prvo ga oblikujte u krug. Umutite žumance sa mlekom i uljem, pa premažite pogaču. Možete da pospete semenkama, ako želite. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C oko 40 minuta. Na polovini pečenja ako vam deluje da će da izgori stavite pek papir i nastavite da pečete.

Prijatno !

(Trpeza)

Pogledajte više