ROLAT SA SPANAĆEM I PRŠUTOM: Božanstveno predjelo za slavsku trpezu

Tatjana Marković 20. 11. 2023. u 16:00

SLANI rolati su uvek dobro rešenje - bilo da ih spremate ukućanima, ili za goste na slavi.

Foto: Printskrin Jutjub

Prave se brzo, a ujedno su dekorativni i ukusuni. Pored slavskog rolata sa šunkom i sirompredlažemo još jedan i to sa spanaćem. Spanać ide u smesu za koru, a u nadev se dodaje pršuta. Dodaju se i pržene paprike, a ovaj korak možete izostaviti. Takođe, možete koristiti i šunku umesto pršute za slani rolat.

Sastojci:

Za koru:
1/3 šolje brašna
1 šolja mleka
250 g smrznutog spanaća
3/4 šolje rendanog parmezana
4 jaja
so po ukusu
 

Foto: Printskrin Jutjub

Za punjenje:
6 šnita pršute (šunke)
250 g krem sira, ili pavlake
1/3 šolje pržene i iseckane paprike
2 kašičice dižon senfa
nekoliko listova rukole (opciono)

Foto: Printskrin Jutjub

Priprema:

Rastopite puter u šerpi na srednjoj vatri, pa dodajte brašno i mešajte. Ostavite još minut na ringli, pa sklonite sa vatre i postepeno dodajte mleko. Potom vratite smesu na šporet, kuvajući dok ne provri i dok ne zgusne. Smesu prebacite u posudu, pa dodajte odmrznuti i isceđen spanać, parmezan i žumanca. Dodajte so po ukusu. Belanca umiksajte, pa ih dodajte postepeno u smesu sa spanaćem. Izlijte sjedinjene sastojke u pleh obložen pek papirom u prethodno zagrejanu rernu na 220°C i pecite koru 10-12 minuta.

Na čistu kuhinjsku krpu stavite pek papir, pa pažljivo okrenite koru za slani rolat skinite pek papir sa rolata. Odrežite neravne ivice, pa ostavite da se kora za slani rolat ohladi. Pršutu najpre poređajte po plehu, pa pecite oko 4-5 minuta na istoj temperaturi dok ne postane hrskava. Ostavite pršutu da ubrusu da se ocedi višak masti, pa je iseckajte. Umiksajte krem sir, pa dodajte papriku i dižon senf. Smesu rasporedite po ohlađenoj kori, pa pospite slani rolat iseckanom pršutom. Pažljivo urolajte.

Rolat premažite pavlakom, pa ukrasite listovima rukole.

(Stvar ukusa)

Pogledajte više