ARAPSKE PALAČINKE S PUNO RUPICA, MNOGO SU UKUSNIJE OD OBIČNIH: Mekane, penaste i neodoljive, svi će tražiti recept
Baghrir ili katajef su arapske palačinke, poseban specijalitet u Alžiru, Maroku i Tunisu.
Male su, sunđeraste i prave se od griza ili brašna. Kada se pravilno spreme, imaju puno rupica, koje upijaju bilo koji sos pri serviranju. Najčešće se jedu sa medom i puterom, ali se takođe mogu iseći na kockice i poslužiti sa džemom.
Sastojci:
2 šoljice griza
1 šoljica brašna
1 kesica suvog kvasca
1/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1 jaje
1 šoljica toplog mleka
2 šoljice tople vode
Priprema:
Sve sastojke izmešajte mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite testo da odstoji pola sata. Kada na površini testa nastanu mehurići, testo je spremno za pečenje. Zagrejte tiganj, srednje veličine, pa punom kutlačom razlijte testo i pustite da se sam oformi oblik palačnka. Pecite minut do dva, bez okretanja.
Gotova je kad ne ostanu vlažni delovi na njoj, a možete je testirati tako što ćete je blago pipnuti, treba da bude sunđeraste teksture i da ne ostaje na prstu. Izvadite iz tiganja i ostavite da se hladi. Pazite da dno palačinki ne postane previše braon.
Svaki baghrir hladite zasebno, pre nego što ih naređate jedan na drugi, da se ne bi slepili.
(Stil)