NAJBOLJI RECEPT ZA TESTO ZA PICU: Lako se pravi, a još brže jede
UMESTO da kupujete testo za picu u prodavnici, možete da napravite domaće kod kuće i ukus će biti fantastičan.
Evo jednostavnog recepta za testo za picu:
Sastojci:
Za testo:
2 ½ šolje (oko 300 grama) brašna
1 kašika suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
1 supena kašika maslinovog ulja
1 šolja tople vode (oko 240 ml)
Uputstvo:
U maloj činiji pomešajte toplu vodu, suvi kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne stvori pena na površini. To znači da je kvasac aktivan i spreman za upotrebu.
Priprema testa
U većoj činiji pomešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Počnite mešati sastojke kašikom dok se ne formira grudvasta masa.
Prebacite testo na čistu, blago pobrašnjenu radnu površinu. Mesite testo 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Dodajte više brašna po potrebi ako je testo previše lepljivo.
Vratite testo u činiju, premažite ga malo maslinovim uljem i pokrijte krpom ili folijom. Ostavite ga da odstoji na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči u veličini.
Oblikovanje pice
Premažite pleh za picu ili tiganj za picu maslinovim uljem i pospite ga brašnom. Prebacite testo na pleh i koristite ruke da ga razvučete u obliku pice po želji.
Pokrijte pleh sa testom krpom i ostavite da odstoji još 15-20 minuta.
Pečenje
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220°C . Nakon drugog dizanja, dodajte omiljeni sos, sir i nadev po izboru na testo.
Pecite picu u unapred zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok korica ne postane zlatno smeđa, a sir se rastopi i dobije lepu zlatnosmeđu boju.
Izvadite picu iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
(Informer)
BONUS VIDEO:
PO OVOME STE POZNATI U CELOM SVETU: Bajaga na "Roštiljadi" priznao da srpski rok još uvek živi