POGAČA PUNJENA PUTEROM I PAVLAKOM: Veoma je mekana, a ukusnija je od bilo koje iz pekare
Mekana pogača sa puterom i pavlakom ima neodoljiv ukus. Idealan je izbor za sve obroke, a deca će je obožavati. Veoma jednostavno se priprema, a izgleda božanstveno.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 8 g suvog kvasca
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 2 kašičice soli
- 300 ml mleka
- 200 g pavlake
- 1 kašičica šećera
- 100 g putera
- žumance za premazivanje
- mak za posipanje
Priprema:
U posudu staviti mleko, kvasac i šećer pa promešati i ostavitii da odstoji pet minuta. Nakon toga dodati jaje, ulje i postepeno uz mešanje dodavati brašno. Sipati so i mesiti testo. Testo ostaviti da naraste, oko 15 minuta. Podeliti testo na četiri dela i oblikovati u lopte. Uzeti prvu loptu i razvući je oklagijom, a zatim premazati puterom i skloniti sa strane. Razvući drugu loptu i staviti je preko prve, a zatim premazati pavlakom u debljem sloju. Razvući i treću loptu, pa staviti preko već složenih i razvučenih, pa premazati puterom. Zatim razvući četvrtu, poslednju loptu i staviti preko ostalih i lepo je spojiti sa prvim slojem, da bi se zatvorio fil.
Staviti pogaču u tepsiju, a zatim nožem formirati zvezdu (ne pritiskati nožem skroz do kraja). Pogaču premazati žumancetom i posuti makom. Staviti da se peče na 200 stepeni, oko 30 minuta.