VODENIČARSKA KUKURUZNA POGAČA: Slojevi od mekog zlatnog testa, a između puna sira

14. 08. 2023. u 13:14

Zlatna vodeničarska pogača je rastresita i sočna, preukusna. Za njenu izradu potrebno je potruditi se, ali isplati se. Pogača od kukuruznog brašna filovana sirom, bolja je od bilo koje domaće pite.

Foto: Jutjub/Printskrin/Kuhinja Valentina Maskovic

Sastojci:

  • 400ml vode
  • 1 jaje
  • 30 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2-3 kašike brašna
  • 1 puna kašika putera, margarina ili masti
  • 350-400 gr kukuruznog brašna
  • 300 g pšeničnog brašna + 200 g za posipanje
  • 250 g putera, margarina ili masti
  • 200-250 g sira
  • 2 jajeta

Priprema:

U toplu vodu dodajte kvasac, jaje, šećer, kašiku putera, dve kašike pšeničnog brašna. Dodajte kukuruzno brašno pa umesite testo. Dodajte pšenično brašno pa mesite tvrđe testo. Dodajte so i zamesite testo rukama.

Podelite testo na 3 do 4 jufkice i razvijte ih što tanje. Premažite maslacem i ostavite da se odmori. Tako uradite sa svim jufkicama. Jednu jufkicu rastanjite pa stavite u pleh, preko nje izmrvite sir, a onda dodajte drugu jufkicu i tako sve dok ne potrošite materijal. Na vrh stavite sir i dva umućena jajetaa pa prelijte prko isečene pogače na vrh. Pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni Celzijusa. Jedite toplo.

Pogledajte više