TRADICIONALNA SRPSKA GIBANICA: Recept za najbolju vrstu pite koja se slaže u slojevima i prosto topi u ustima

Novosti online 14. 08. 2023. u 10:00

Donosimo vam recept za najbolju gibanicu, toliko je ukusna, prste da poližete!

Foto:Jutjub/Printskrin

Srpska gibanica je vrsta pite koja se slaže u slojevima, nadev je od sira, a zaliva se mešavinom jogurta, jaja, ulja, vode i soli. Poslužuje se u svim mogućim prilikama, od doručka i večere, preko predjela na raznim slavljima, pa čak i piknika.

Sir koji se koristi je tvrdi stari kravlji sir, jer je on mastan i slan i samim tim je pita ukusnija i lepša. Navikli smo nekako na sitni sir, ali vam stvarno preporučujemo da napravite sa starim. Odlična je i sa feta sirom ukoliko ne nađete stari kravlji.

  • 1 kg kora za pite
  • 500 g starog slanog sira
  • 2 kašičice soli
  • 200 ml ulja
  • 8 celih jaja
  • 200 ml vode
  • 500 ml jogurta

PRIPREMA:

Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje. Podeliti kore na šest delova. Podeliti sir na pet delova.

Podmazati veliki pleh i poslagati prvi deo kora jednu na drugu i svaku premazati sa malo ulja. Na zadnju koru staviti komadiće sira. Tako raditi do kraja sa korama i sirom.

Pogledajte više