NEZVANIČNI KULINARSKI BREND VRANJA: Pita samsa sa belim lukom

Jelena Stojković 16. 02. 2023. u 10:35

TAKOZVANA prazna pita, čija se tajna krije u jedinstvenom prelivu, sprema se od tri sastojka i nezvanični je kulinasrki brend Vranja.

Foto: J.S.

Nekada su se kao i za sve pite razvijale kore, ali zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.

Foto: J.S.

Pored kora još  tri  obavezna sastojka su jaja, kiselo mleko (ili pavlaka)  i beli luk.

Iako se ova pita spremala od praznih kora, sa prelivom od belog lika ipak kroz vreme ona je obogaćena sa još par sastojaka, ami sa vama delimo najčešći recept domaćica iz Vranja.

Tri jaja umutiti sa čašom jogurta i šoljicom ulja. Izdvojiti 3 kore iz pakovanja. Svaku koru mazati smesom, a na treću izmrviti sir preko premaza.

Uviti u rolat i iseći na parčiće pre pečenja. Nakon što se kore uviju, gotovu pitu ostaviti na soboj temperaturi dvadesetak minuta.

Zatim je staviti u vruću pećnicu i peći dok ne porumeni. Izvući iz rerne i  premazati je pomešanim kiselim mlekom i belim lukom. Nakon toga vratiti u rernu i peći još desetak minuta.

Pogledajte više