DOMAĆE KIFLICE SA SIROM: Recept koji će vas oduševiti (VIDEO)

Andrijana Nešić 29. 01. 2023. u 18:21 >> 07:28

Pomešajte 1 šolju mlakog mleka, 1 šolja brašna, šećera i kvasca u posudi ostavite da fermentira 15 minuta. Dodajte ostale sastojke i dobro izmešajte. Dodajte još brašna ako je potrebno dok ne dobijete glatko, nelepljivo testo.

Foto: Instagram/hatice0ncel

Testo umesite i stavite u posudu, pokrijte je plehom, tanjirom ili vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da oko 45 minuta na sobnoj temperaturi.

Testo isecite na pola, pa polovinu na 18 delova i napravite od njih kuglice. Oklagijom razvaljajte komade i premažite ih malo puterom otopljenim na sobnoj temperaturi. Nastavite da razvaljate ostale komade i naslažite ih jedan na drugi. Poslednji komad ne premazujte puterom.

Uzmite 9 slojeva testa i stavite u frižider na najmanje 30 minuta. Zatim oklagijom razvucite što više možete. Po potrebi možete posuti brašnom. Isecite razvučeno testo na četvrtine odnosno na male trouglove. 
Na širu stranu trouglova dodajte mešavinu sira i seckanog peršuna i zarolajte testo. Dok valjate, možete malo da se rastegnete da napravite više slojeva.
Prebacite kiflice u pleh i ostavite da narastu dok se skoro ne udvostruče. U međuvremenu, zagrejte rernu na 190 stepeni. Premažite iz nadevom od žumanceta i mleka i pecite dok godnji sloj ne dobije zlatnu boju, oko 25 minuta.

Potrebno je za testo:

  • 2 jaja 
  • 2 šolje toplog mleka
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 10 g instant kvasca 
  • 4,5 šolje brašna

Za između listova testa:

  • 175 g mekog putera

Za površinu testa

  • 1 žumance
  • 1 kašičica mleka
  • Susam i crni kim

POGLEDAJTE VIDEO:

Pogledajte više