ODUŠEVIĆE VAS I MIRISOM I UKUSOM: Trdelnik - Češki desert najpoznatiji na svetu

Jovana Vasić 17. 03. 2025. u 10:00

Isprobajte recept za trdelnik koji će vas oduševiti mirisom i ukusom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 750 g belog brašna
  • 2 jajeta
  • 100 g margarina
  • 250ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 4 kašike šećera
  • kora limuna
  • vanilin-šećer
  • malo soli
  • 50 g lešnika
  • kartonske rolne od ubrusa

Priprema:

Zagrejte mleko u posudi, dodajte kvasac i sačekajte da naraste, pa ga onda sipajte u posudu gde ćete mesiti. Dodajte istopljeni margarin, jaja, so, vanilin-šećer, običan šećer i brašno. Kad testo naraste, razvijte ga da bude debljine pola centimetra. Isecite testo u obliku spirale, kako biste dobili jednu dugačku traku. 
Obmotajte alu-foliju oko kartonskih rolni od ubrusa. Premažite ih uljem i obmotavajte testo oko kalupa, na način da svaki naredni namotaj pređe preko prethodnog. Lagano zarolajte kalupe na stolu da bi se trake izravnale. Nakon što ste namotali, premažite istopljenim margarinom i pospite običnim šećerom i lešnikom koji ste izdrobili. Postavite trake u tepsiju, tako da testo visi u vazduhu - ivice trake su na rubovima tepsije. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta. Okrenite ih nakon što porumene s gornje strane. Poslužite ih prazne ili punjene čokoladom, kremom, šlagom.

(trpeza)

Pogledajte više