ODUŠEVIĆE VAS I MIRISOM I UKUSOM: Trdelnik - Češki desert najpoznatiji na svetu
Isprobajte recept za trdelnik koji će vas oduševiti mirisom i ukusom.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 750 g belog brašna
- 2 jajeta
- 100 g margarina
- 250ml mleka
- 30 g kvasca
- 4 kašike šećera
- kora limuna
- vanilin-šećer
- malo soli
- 50 g lešnika
- kartonske rolne od ubrusa
Priprema:
Zagrejte mleko u posudi, dodajte kvasac i sačekajte da naraste, pa ga onda sipajte u posudu gde ćete mesiti. Dodajte istopljeni margarin, jaja, so, vanilin-šećer, običan šećer i brašno. Kad testo naraste, razvijte ga da bude debljine pola centimetra. Isecite testo u obliku spirale, kako biste dobili jednu dugačku traku.
Obmotajte alu-foliju oko kartonskih rolni od ubrusa. Premažite ih uljem i obmotavajte testo oko kalupa, na način da svaki naredni namotaj pređe preko prethodnog. Lagano zarolajte kalupe na stolu da bi se trake izravnale. Nakon što ste namotali, premažite istopljenim margarinom i pospite običnim šećerom i lešnikom koji ste izdrobili. Postavite trake u tepsiju, tako da testo visi u vazduhu - ivice trake su na rubovima tepsije. Pecite u rerni na 180 stepeni 20 minuta. Okrenite ih nakon što porumene s gornje strane. Poslužite ih prazne ili punjene čokoladom, kremom, šlagom.
(trpeza)