KREMASTI POSNI SUTLIJAŠ: Idealno rešenje kada želite brz i lagan desert, bilo za svakodnevni obrok ili posnu trpezu
Jovana Vasić
15. 03. 2025. u 15:00
Najbrži domaći desert u danima posta. Pravi se brzo i lako, ukus i miris su mu božanstveni, a nema šanse da ne uspe.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 175 g pirinča
- 600 ml biljnog mleka
- 200 ml kokosovog mleka (pola konzerve)
- 3 kašike meda
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- 1 kašičica ekstrakta pomorandže (ili rendana kora pomorandže)
- 1 kašičica cimeta (ili po ukusu)
Priprema:
U šerpi pomešajte pirinač, biljno mleko i kokosovo mleko. Dodajte med, vanilu, ekstrakt pomorandže i cimet. Stavite šerpu na srednju vatru i uz povremeno mešanje sačekajte da provri.
Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 30 minuta uz često mešanje, dok pirinač ne omekša i smesa postane kremasta. Po potrebi dodajte još malo biljnog mleka ako želite ređu teksturu. Poslužite toplo ili hladno, posuto dodatnim cimetom, suvim voćem ili džemom po izboru.
(stvarukusa)
Pogledajte više