BRZINSKI DORUČAK: Ruski uštipci od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama
Ruski uštipci od griza i mladog sira sa suvim grožđem i jabukama obožavaće deca, mekani su i tope se u ustima.
Sastojci:
- 100 g griza
- 500 ml mleka
- 250 g mladog sira
- 2 jajeta
- 20 g šećera
- so, po ukusu
- 10 g vanilinog šećera
- 30 g suvog grožđa
- 150 g jabuka
- 100 g brašna
- 70 g putera
- 30 ml limunovog soka
- kisela pavlaka i džem za serviranje
Priprema:
Kako biste napravili ove uštipke, stavite mleko da proključa, pa mu dodajte so i šećer. U ključalo mleko postepeno sipajte griz, mešajući da ne bude grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne i ne skuva. Ohladite kašu.
Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite 10-15 minuta, isperite i osušite. Jabuke oljušitite, uklonite semenke i isecite na kockice. Prelijte jabuke limunovim sokom, da ne potamne. Mladi sir izmiksirajte blenderom dok ne postane gladak, i pomešajte sa suvim grožđem i jabukama. U smesu razbijte jedno jaje.Dodajte brašno i jedno jaje u kašu koju ste ohladili i mesite dok ne postane glatko. Razvaljajte testo u široku kobasicu. Isecite je na komade. Svaki komad uvaljajte u loptu. Svaku lopticu testa spljoštite u disk. Stavite fil od mladog sira i voća na svaki disk i zapečatite ivice. Svaki uštipak uvaljajte u brašno sa svih strana, umočite u jaje i pržite na rastopljenom puteru dok ne porumeni, oko 3-4 minuta sa jedne i oko 2 minuta sa druge strane. Servirajte sa kiselom pavlakom i džemom.
(stvarukusa)