ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje

Jovana Vasić 16. 01. 2025. u 15:00

Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 300 ml toplog mleka
  • 50 g putera
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike ulja
  • 1 žumance

Za fil:

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mleka

Priprema:

U šerpi umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, puter i mleko. Stavite na tihu vatru da se smlači i dodajte izmrvljen kvasac i brašno (ostavite oko 100 g). Izmešajte, poklopite i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu ili dok se smesa ne udvostruči. Tada dodajte i ostatak brašna, umesite, poklopite i neka stoji 15 minuta. Izručite testo na pobrašnjenu podlogu i premesite. Ako se lepi za ruke, dodajte malo brašna, ali testo mora da bude meko. Poklopite ga šerpom tako da se ne lepi za nju i ostavite da stoji još jedan sat. Za fil, pomešajte orahe sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte malo-pomalo vrućeg mleka. Smesa ne treba da bude retka, pa ne morate potrošiti sve mleko. Naraslo testo podelite na 2 ili 3 dela u zavisnosti od dužine pleha i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Namažite fil i urolajte. Poređajte štrudle u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok štrudla ne dobije zlatnobraon boju. Kada se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu.

(trpeza)

Pogledajte više