ŠTRUDLA SA ORASIMA: Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
Hladnu štrudlu umotajte u providnu foliju i biće sveža nekoliko dana.
Sastojci:
- 450 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 300 ml toplog mleka
- 50 g putera
- 3 kašike šećera
- 3 kašike ulja
- 1 žumance
Za fil:
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mleka
Priprema:
U šerpi umutite žumanca, dodajte šećer, ulje, puter i mleko. Stavite na tihu vatru da se smlači i dodajte izmrvljen kvasac i brašno (ostavite oko 100 g). Izmešajte, poklopite i ostavite da stoji jedan sat na toplom mestu ili dok se smesa ne udvostruči. Tada dodajte i ostatak brašna, umesite, poklopite i neka stoji 15 minuta. Izručite testo na pobrašnjenu podlogu i premesite. Ako se lepi za ruke, dodajte malo brašna, ali testo mora da bude meko. Poklopite ga šerpom tako da se ne lepi za nju i ostavite da stoji još jedan sat. Za fil, pomešajte orahe sa šećerom i vanilin šećerom i dodajte malo-pomalo vrućeg mleka. Smesa ne treba da bude retka, pa ne morate potrošiti sve mleko. Naraslo testo podelite na 2 ili 3 dela u zavisnosti od dužine pleha i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Namažite fil i urolajte. Poređajte štrudle u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40-50 minuta ili dok štrudla ne dobije zlatnobraon boju. Kada se ohladi, po želji pospite šećerom u prahu.
(trpeza)