NAJBOLJI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU: Tradicionalna pogača se lomi rukama, svi traže paricu!
Božićna česnica može da se napravi na brojne načine, ali običaj je da se u nju stavi novčić umotan u foliju, zrna pasulja i kukuruza i komadić drena. U pitanju je slana pogača koja se lomi rukama i uz obrok na Božić jede umesto hleba.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 15 g svežeg kvasca
- 50 g putera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera
- 1 žumance
Priprema:
Za božićnu česnicu prvo kvasac stavite u mlako mleko, kao i kašiku brašna i šećer. Kvasac treba da nadođe. Izmešajte brašno sa solju i dodajte puter, žumanca i kvasac. Rukama dobro zamesite testo i ostavite na toplom mestu da nadođe, a posle nekog vremena ga ponovo izmesite i odvojite jedan deo koji će da služi za ukrašavanje. Ostatak testa oblikujte u česnicu i stavite u tepsiju. Od testa koje ste odvojili napravite neki ukras za česnicu poput pletenice, krsta itd. Stavite na vrh česnice ili oko nje i premažite taj ukras umućenim žumancetom.
Ukrašenu česnicu stavite u prethodno pripremljenu tepsiju, pecite na 180 stepeni 40 minuta i proverite čačkalicom da li je pečena. Ako nije pecite je još. Kada bude pečena servirajte i uživajte u božićnoj česnici!