STARINSKI SPECIJALITET ČEŠKET: Neobičan spoj žitarica i piletine sprema se generacijama

Jovana Vasić 07. 01. 2025. u 09:00

Češket je vrlo stari recept koji se prenosio sa generacije na generaciju. Deo je hercegovačke tradicije i pravi se uvek za Božić. Češket se sprema sa piletinom bez kosti i žitaricom poput ječma ili pšenice.

Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 300 g ječma
  • 500 g piletine
  • 50 g putera

Priprema:

Za češket treba prvo da operete ječam u nekoliko voda, a zatim ga stavite u ekspres lonac potpuno potopite u vodi i kuvajte do ključanja.

Posolite pileće meso sa kostima, stavite u lonac sa vodom i kuvajte na visokoj temperaturi sat vremena dok kosti ne počnu da se odvajaju od mesa. Nakon što je piletina kuvana, skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i usitnite ga prstima da bude poput konca.

Iskoristite vodu u kojoj se kuvala piletina i tu ubacite kuvani ječam i isitnjeno meso. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi, a zatim nakon 40 minuta sklonite sa ringle, dodajte začine i prelijte istopljenim puterom. Uživajte u češketu!

(stvarukusa)

Pogledajte više