STARINSKI SPECIJALITET ČEŠKET: Neobičan spoj žitarica i piletine sprema se generacijama
Jovana Vasić
07. 01. 2025. u 09:00
Češket je vrlo stari recept koji se prenosio sa generacije na generaciju. Deo je hercegovačke tradicije i pravi se uvek za Božić. Češket se sprema sa piletinom bez kosti i žitaricom poput ječma ili pšenice.
Sastojci:
- 300 g ječma
- 500 g piletine
- 50 g putera
Priprema:
Za češket treba prvo da operete ječam u nekoliko voda, a zatim ga stavite u ekspres lonac potpuno potopite u vodi i kuvajte do ključanja.
Posolite pileće meso sa kostima, stavite u lonac sa vodom i kuvajte na visokoj temperaturi sat vremena dok kosti ne počnu da se odvajaju od mesa. Nakon što je piletina kuvana, skinite kožicu, odvojite meso od kostiju i usitnite ga prstima da bude poput konca.
Iskoristite vodu u kojoj se kuvala piletina i tu ubacite kuvani ječam i isitnjeno meso. Sve kuvajte na umerenoj temperaturi, a zatim nakon 40 minuta sklonite sa ringle, dodajte začine i prelijte istopljenim puterom. Uživajte u češketu!
(stvarukusa)
Pogledajte više