PALAČINKE SUZET: Recept za otmenu poslasticu koja je na meniju i u najprestižnijim restoranima

Jovana Vasić 28. 12. 2024. u 13:00

Legenda o nastanku suzet palačinaka kaže da je nastala slučajno, tokom posete Edvarda, budućeg kralja Britanije, Azurnoj obali.

Foto: Shutterstock

 U jednom poznatom restoranu, kuvar je greškom prosuo liker po palačinkama, što je dovelo do flambiranja. Na iznenađenje svih, ukus je bio fantastičan, pa je ovaj recept postao pravi specijalitet.

Sastojci:

  • 140 g maslaca
  • 200 g brašna
  • 100 ml likera sa ukusom pomorandže
  • 500 ml mleka
  • 3 jaja
  • 80 g šećera
  • 2 pomorandže

Priprema:

Prvo pomešajte brašno, jaja, dve kašike šećera i oko 40 g istopljenog maslaca. Postepeno dodajte mleko uz konstantno mešanje, sve dok ne dobijete homogenu masu bez gromuljica. Kada ste utrošili svo mleko, vaša smesa je gotova, i najbolje bi bilo da se ohladi oko sat vremena u frižideru pre pečenja.

Zatim ugrejte tiganj sa malo maslaca, te pecite palačinke. Najbolje je ga koristite tiganj specijalno za palačinke kako se ne bi lepile. Ispečene palačinke držite poklopljene kako biste održali temperaturu i kako bi ostale tople.

Kada ste završili sa pečenjem, ostalo je da napravite preliv. U jednu posudu treba da stavite preostali maslac, šećer, sok od pomorandže, rendanu koru pomorandži, kao i liker, i da sve to ujednačite na umerenoj temperaturi. Dobićete sirup kojim treba da prelijete palačinke presavijene na četvrt. Iskoristite pomorandže i za dekoraciju.

(still)

Pogledajte više