POSNA ŠTRUDLA S MAKOM: Mekana i sočna, omiljeni slatkiš mnogih generacija
Miris štrudle koji se širi kućom je nešto što većinu ljudi vraća u detinjstvo. Mekanom testu koje je punjeno ukusnim filom skoro niko ne može da odoli.
Sastojci:
- 200 ml vode,
- 1 kašika šećera,
- 7 gr suvog kvasca ( 20 – 25gr svežeg ),
- 125 gr margarina,
- 450 gr brašna + da se testo razvuče
Nadev:
- 400 gr mlevenog maka,
- 150 gr šećera,
- 2 kašike griza,
- 300 ml čaja od kamilice ili koji volite,
- 4 kašike pekmeza, najbolje domaći, ne mnogo čvrst.
Priprema:
Prvo ćemo praviti nadev. Preliti dve kesice čaja vrelom vodom i ostaviti minut – dva. Izvaditi kesice, dodati griz i šećer pa promešati.
Ovom masom preliti mak, radite dok je sve još uvek vrelo, izmešati pa dodati pekmez. Pogledajte da li je pregusto, ne sme biti mrvičasto, nego mazivo, ali opet ne preretko kako ne bi curelo. Ostaviti da se hladi.
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti 5 minuta. Pola mere brašna istresti u posudu, dodati iseckan margarin. Margarin neka bude sobne temperature kako bi se lakše ugradio u testo. Zatim naliti kvasac i umesiti mekano testo.
Testo odmah podeliti na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje ili podmazati ga uljem.
Razviti testo na dužnu i širinu pleha, pa naneti pola nadeva preko cele površine. Ima ga dosta pa ne brinite da li možete svuda da razvučete.
Zatim uvijati, prvo malo širi deo do vas, prebaciti pa onda sa leve strane pa sa desne malo uviti te krajeve, a onda od sebe uviti celu štrudlu.
Isto uraditi i sa drugim testom. Otopiti malo margarina pa premazati testo i izbušiti nekoliko rupica kako se gornja kora ne bi naduvala i odvojila.
Staviti u hladnu rernu pa uključiti na 180 stepeni. Ukupno peći oko sat vremena.
Pečenu štrudlu premazati margarinom i ostaviti da se ohladi.
(still)