RECEPT ZA NAJLEPŠE SLAVSKE KIFLICE BEZ KVASCA: Bolje su od svakog kolača, a tajna je u jednom sastojku

Novosti online

16. 12. 2024. u 07:00

Idealne su za slavsku trpezu, ali i za svaki put kada želite malo drugačiji, slatki zalogaj. Pivo je tajni sastojak koji im daje neobičan šmek i pomaže da spolja budu hrskave, a iznutra mekane.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
 

  • 500 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike šećera
  • 100 ml svetlog piva
  • 200 g omekšalog maslaca
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • Džem ili eurokrem za filovanje (po želji)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U veću posudu prosejte brašno i prašak za pecivo. Dodajte so i šećer, zatim omekšali maslac isečen na kockice i sipajte pivo. Dodajte i vanilin šećer. Mesite testo dok ne postane glatko i lako za oblikovanje.
Podelite testo na četiri loptice. Svaku lopticu tanko razvaljajte u krug, pa ga isecite na trouglove (kao za pice). Na širi kraj svakog trougla stavite po malo džema ili eurokrema (ukoliko želite punjenje), pa ih uvijajte od šireg kraja prema užem, oblikujući kiflice.
Poređajte kiflice na pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da se ne dodiruju. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
Kada su kiflice pečene, izvadite ih iz rerne i pustite da se malo ohlade. Zatim ih obilno pospite šećerom u prahu.
Sačekajte da se malo ohlade i možete uživati u ovim slatkim zalogajima. Prijatno!

(glossy)

Pogledajte više