RECEPT ZA TRADICIONALNI TOPLI DORUČAK: Napravite najbolji kačamak
27. 11. 2024. u 07:00
Nekada se kačamak služio kao zamena za hleb, a bio je obavezan na trpezi u vreme posta. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su u ovo jelo dodavali puter ili mast, kao i sir.
Sastojci:
- 3 veće kutlače brašna
- 1,5 l vode
- so
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, posolite i kada krene da vri dodajte brašno. Nemojte da mešate, nego u sredini šerpe varjačom napravite rupu i pustite da lagno vri nekih 30 minuta. Voda treba malo da ispari, a ako i dalje imate previše vode u šerpi, odlijte malo.
Kada se brašno sjedini sa vodom, onda uzmite varjaču i mešajte. Ako imate snagu mešajte pola sata, kuvajući na laganoj vatri. Servirati kačamak na drvenoj dasci ili u drvenoj posudi, a ako želite da mu poboljšate ukus možete da ga služite sa slaninom, sirom, rasolom, pretopom...
(stvarukusa)
Pogledajte više