EKSPLOZIJA VITAMINA: Glazirani prokelj, odličan prilog za zimske dane

Novosti online

26. 11. 2024. u 15:00

Ovako ukusno pripremljen prokelj može da se svidi čak i onima koji ga inače izbegavaju.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 750 g prokelja
  • 60 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 60 ml meda
  • 80 ml balzamiko sirćeta
  • 3/4 kašičice grubo mlevenih čili papričica
  • 50 g putera
  • 3 mlada luka
  • 1 kašičica sitno rendane korice limuna

Priprema:

Stavite pleh na donji nivo rerne i zagrejte ga na 220 stepeni. Prokelj prepolovite, stavite u veću činiju i dodajte ulje, posolite i pobiberite. Pažljivo izvadite vruć pleh iz rerne. Pomoću hvataljki raširite polovine prokelja u pleh tako da ravna strana bude okrenuta prema plehu. Pecite na 220 stepeni na najnižem nivou u rerni dok ne omekšaju i ne porumene, oko 20 do 25 minuta.

U međuvremenu, prokuvajte med u malom loncu na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i kuvajte još tri do četiri minuta, često mešajući, dok med ne dobije tamnožutu boju, ali ne zagori. Biće penasto, što je u redu. Sklonite med sa vatre i dodajte aćeto balzamiko i čili papričice, mešajte dok sos ne postane kremast. Vratite lonac na srednju jaku vatru, dodajte puter i so te kuvajte, neprestano mešajući, dok glazura ne postane sjajna, penušava i ne zgusne se, oko tri do četiri minuta. Prebacite pečeni prokelj u veliku činiju i dodajte glazuru i mladi luk pa promešajte da se sastojci sjedine. Pospite ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili neko drugo glavno jelo.

(trpeza)

Pogledajte više