AJVAR OD ZELENOG PARADAJZA: Bolji i ukusniji od svake druge zimnice

Novosti online

08. 10. 2024. u 13:00

Ajvar od zelenog paradajza ide uz sva jela, pogotovo pečenja, može iznenađujuće dugo da traje. Posle otvaranja najbolje je da teglu držite u frižideru.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • zeleni paradajz 3 kg
  • mesnate crvene babure 20 kom
  • crni luk 3 glavice
  • beli luk 1 glavica
  • ulje 100 ml
  • so 60 g na 1 kg upržene smese
  • konzervans po potrebi

Priprema:

Povrće očistite, operite, isecite i dinstajte u šerpi u sopstvenom soku dok ne omekša, pa ga ispasirajte. Smesu kuvajte u čistoj šerpi kao pekmez. Kada počne da se zgušnjava, dodajte ulje i so, pa nastavite dok se dobro ne uprži. Ukuvanu smesu sipajte u zagrejane tegle, stavite u mlaku rernu da se uhvati tanka korica, te poprašite konzervansom i zatvorite.

(superrecepti/žena)

Pogledajte više