NAPRAVITE BELI AJVAR: Malo drugačiji namaz po makedonskom receptu koji ćete obožavati

Novosti online

23. 09. 2024. u 13:18

Uveliko se sprema zimnica za predstojeći period, a mnogi zaboravljaju na izvrsni recept za malidžano. Njega nazivaju i beli ajvar jer se ne sprema od crvene, već od zelene paprike i sa patlidžanom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 3 zelene paprike
  • pola šolje ulja
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica šećera
  • so
  • malo bibera
  • malo sirćeta

Priprema:

Paprike i patlidžan ispecite na roštilju, kao za ajvar. Kada se ispeku, ostavite da se ohlade pa oljuštite i ostavite da se malo procedi. Pošto je manja količina, vi to naravno možete povećati u zavisnosti koliku količinu malidžana želite. Paprike i patlidžan sameljite ili možete i sitno da ih iseckate. Sve to potom stavite u šerpu i kuvajte na srednjoj temperaturi ringle. Posle desetak minuta možete dodati ostale sastojke i nastaviti da kuvate uz stalno mešanje.

Malidžano je gotov kada varjačom prođete kroz smesu u šerpi i za njom ostaje trag. Uz to, biće i dovoljno gust, taman za lepo sipanje u teglu koju ste prethodno sterilisali.

Čuvajte teglu na tamnom i hladnom mestu.

(Ona)

Pogledajte više