UKISELJENI CRVENI LUK: Savršen prilog za sve

Novosti online

18. 09. 2024. u 07:00

Proces kiseljenja je jednostavan i zahteva samo nekoliko osnovnih koraka, a rezultat je ukusan dodatak koji će obogatiti bilo koji obrok.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2 glavice crvenog luka
  • 200 ml alkoholnog sirćeta
  • 250 ml vode
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • ½ kašičice crnog bibera u zrnu
  • 1 čen belog luka,
  • 4 karanfilića,
  •  sušena ljuta paprika,
  • 2 lovorova lista, po želji

Priprema:

Očistite crveni luk i isecite ga na tanke kolutiće. Stavite narezani luk u čistu teglu. Ako želite, u teglu sa lukom možete dodati beli luk, sušene čili papričice, lovorov list ili grančicu drugog začinskog bilja. Prokuvajte sirće, vodu, šećer, so, biber u zrnu i karanfilić (ako koristite) da proključa u loncu na srednjoj vatri. Kuvajte smešu dok se šećer i so potpuno ne rastvore, oko 5 minuta. Prelijte luk u tegli vrelim rastvorom sirćeta, tako da luk bude potpuno pokriven.

Pustite da se luk ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim poklopite i stavite u frižider.

Za optimalan ukus, ostavite da se marinira barem preko noći. Ukiseljeni luk je ukusan dodatak salatama, sendvičima i mnogim jelima. Može se čuvati u frižideru do 4 nedelje.

(index.hr)

Pogledajte više