FLAMBIRANE PALAČINKE: Poslastica kojoj nisu odolele generacije

Novosti online

11. 09. 2024. u 10:59

Flambirane palačinke zahtevaju malo pripreme i strpljenja, ali su zaista sočne zbog sosa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 270 g brašna
  • 2 jajeta
  • 100 ml vode
  • 100 ml jogurta
  • 150 ml mleka
  • 1 limunova kora, rendana
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1/2 kašičice soli

Za sos:

  • sok od 4 pomorandže
  • 60 g putera
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike likera od pomorandže
  • 2 kašike konjaka
  • sok od 1/2 limuna

Priprema:

Kako biste napravili flambirane palačinke prvo pomešajte sve sastojke za testo i ostaviti da odstoji 20 minuta. Pržite palačinke na malo putera sa obe strane dok ne porumene, palačinke moraju biti tanke.

U drugu, veću šerpu stavite šećer i istopite ga na laganoj vatri. Ne sme da zagori, gotov je kada požuti. Zatim dodajte puter, a kada se istopi, dodajte sok od pomorandže i limuna i polovinu likera i pustite da sve provri.

Potopite palačinke u pripremljeni sos i dvaput preklopite tako da dobijete trougao. Na jedan kraj tiganja stavite pripremljenu palačinku i ponovite postupak sa ostalim palačinkama.

Kada je sve spremno, rasporedite palačinke po celom tiganju. Ako nema mesta, nije problem, možete jednu preko druge. Prelijte drugom polovinom likera i sa malo konjaka i flambirajte. Ostavite na vatri oko minut, dok alkohol ne ispari, pa servirajte toplo i uživajte! 

(stvar ukusa)

Pogledajte više