ALVA SA GRIZOM: Orijentalni slatkiš, a najbolje ide uz šoljicu kafe

Novosti online

11. 09. 2024. u 12:00

Alva ili halva je poslastica koja potiče sa Bliskog istoka, ime alva dolazi od arapske reči halva, koja u prevodu znači slatkiš.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 1 šolja maslinovog ulja
  • 2 šolje krupnog griza
  • 3 šolje šećera
  • 4 šolje vode
  • 1/2 šolje krupno seckanih badema
  • 1/2 šolje susama
  • 1 limun
  • malo karanfilića
  • cimet 

Priprema:

U vodu stavite šećer, koru od limuna, štapić cimeta i karanfilić, pa kuvajte oko pet minuta od trenutka kad provri. Izvadite aromatične dodatke. U jednu duboku šerpu stavite ulje da se zagreje i sipajte griz. Neprestano mešajući, na srednje jakoj vatri pržite griz. Dodajte bademe i susam, pa i njih pržite dok ne porumene. Skinite šerpu sa vatre i u griz pažljivo sipajte vreo sirup. Ponovo vratite šerpu na vatru, smanjite temperaturu, pa i dalje stalno mešajući kuvajte griz dok ne upije sav sirup (i ne nabubri). Izlijte alvu u jednu veću činiju ili u više manjih činija i pospite cimetom.

Pogledajte više