RECEPT ZA ITALIJANSKE KROFNE: Ovaj recept će vam svi tražiti

Novosti online

04. 09. 2024. u 16:25

Italijanske krofne poznatije kao zepole su karakteristične za Rim, a prave se od kuvanog testa. Od kuvanog testa se prave čuvene poslastice kao što su princes krofne i ekleri, pa ne čudi što su ove krofne vazdušaste i savršeno ukusne. One su za razliku od originalnih manje i mogu da se pojedu u jednom zalogaju.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

  • 1/2 šolje vode
  • 1/2 šolje mleka
  • 8 kašika neslanog putera
  • 1 kašičica šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 šolja brašna
  • 4 jajeta 
  • 1/4 šolje šećera u prahu

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i mleko, pa dodajte puter, so i šećer. Kuvajte dok se puter ne otopi i dok tečnost ne krene da vri. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte brašno, pa varjčom mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Vratite na šporet i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Prebacite testo u posudu, pa ga mutite nekih minuta. Zatim postepeno dodajte jaja i sve vreme mutite. Sipajte dobijenu smesu u špric za kolače ili u kesu za zamrzivač kojoj ste isekli vrh. Istisnite malo testa, pa makazama presecite da "upadne" u šerpu u kojoj ste zagrejali ulje. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju, pa vadite na ubrus. Pospite šećerom u prahu.

Pogledajte više