RECEPT ZA DOMAĆI DŽEM OD SMOKAVA: Namaz lepši od bilo kojeg krema

Novosti online

31. 07. 2024. u 10:00

Smokve su izvrstan izvor vlakana i vitamina, a bonus je i što su neverovatno ukusne.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 2,5 kg smokava, isečenih na četvrtine (bez klipova)
  • sok od 1 limuna
  • 230 ml vode
  • 300 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike ekstrakta ruma
  • 85 g mlevenih oraha
  • ¼ kašičice cimeta
  • ¼ kašičice đumbira u prahu

Priprema:

Za džem od smokava prebacite ih u veliku činiju. Dodajte limunov sok i promešajte da se ravnomerno rasporedi. Pokrijte i ostavite da se marinira na sobnoj temperaturi 45-60 minuta. U veliku šerpu stavite šećer, vanilin šećer i vodu da proključa. Često mešajte drvenom kašikom. Dodajte smokve i smanjite temperaturu. Ponovo promešajte. Kuvajte na laganoj vatri 45-50 minuta. Mešajte često i temeljno svaka 3-4 minuta. Uklonite svu penu koja se formira na vrhu.

Štapnim blenderom pažljivo umutite džem do željene konzistencije. Dodajte rum, orahe, đumbir i cimet, i dobro promešajte. Kuvajte još oko 5 minuta. Proverite da li je gotovo tako što ćete špatulom napraviti liniju na dnu lonca. Džem je gotov kada se odvoji, a zatim ponovo lako poveže. Zagrejte rernu na 200 S. Otprilike 20 minuta pre nego što je džem gotov, operite i osušite tegle u kojima ćete da ga čuvate. Stavite ih na pleh i zagrejte u rerni 15 minuta.

Pažljivo prebacite džem u vruće tegle. Napunite ih do vrha. Pomoću kašičice gurnite džem da biste izbacili mehuriće vazduha i dodajte još džema ako možete. Čvrsto zatvorite poklopce i okrenite tegle naopako da bi se stvorio vakuum. Kada se ohlade, okrenite ih i prebacite na hladno i tamno mesto (ili frižider).

(stvar ukusa)

Pogledajte više