RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP: Ukoliko vaša deca obožavaju da stavljaju kečap u svako jelo, pripremite im omiljeni dodatak u kućnoj radinosti
24. 07. 2024. u 14:00
Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.
Sastojci:
- 5 kg paradajza
- 300 g šećera
- 100 g soli
- 150 g gustina
- 100 ml sirćeta
- malo origana
- 2 g konzervansa
Priprema:
Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mlevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.
Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuvajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa mešajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmešajte.
Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mesto.
Pogledajte više