NAJSOČNIJI RECEPT ZA BAKLAVU SA MAKOM I ORASIMA: Baklava na drugačiji način
Fil od oraha i maka će vas oduševiti.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 200 ml ulja
Za sirup:
- 500 ml vode
- 500 g šećera
- 2 vanilin šećera
- Sok od 1 pomorandže
Za fil:
- 300 g mlevenog maka
- 150 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Sirup: Kuvajte na tihoj vatri vodu, šećer, vanilin šećer i sok od pomorandže oko 15 minuta da se malo zgusne. Fil: Pomešajte mak, orahe, šećer, prašak za pecivo. Uzmite jednu koru, premažite uljem, stavite drugu koru i nju premažite uljem, pa 2 cm od ivice kore stavite pet kašika fila po dužini kore i urolajte. Uradite isto sa ostatkom kora i fila. Rolnice ređajte u podmazan pleh jednu do druge. Isecite ih na parčiće željene dužine, premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom. (trpeza)