DŽEM OD KAJSIJA: Starinski recept koji uspeva svima

Novosti online

20. 07. 2024. u 08:00

Vreme je da pravimo džemove. Iskoristite svaku voćku, napravite džem u kojem ćete uživati. Ovaj recept za džem od kajsija je bez konzervansa.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida)
  •  2 kg šećera (najviše)

Priprema:

Kajsije isecite na pola i poređajte ih u šerpu. Zatim šerpu stavite na ringlu, poklopite je i kuvajte kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. S vremena na vreme podignite poklopac i promešajte ih da vam ne bi zagorele.

Nikakvu tečnost ne treba dodavati, jer će kajsije same odmah pustiti sok i u njemu se krčkati.

Nakon 15 minuta, vatru smanjite, pa kajsije kuvajte narednih sat vremena. Za sve to vreme, morate voditi računa o njima da ne zagore.

Posle sat vremena dodajte šećer, pa sve zajedno kuvajte još 20 minuta. Skinite ih sa vatre, nakon tih 20 minuta, a zatim sipajte u blago zagrejane tegle.

Tegle zatvorite i ostavite da se džem prohladi. Držite ih na tamnom i suvom mestu.

Pogledajte više