VANILICE SA DŽEMOM PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Starinska poslastica koja se obožava već generacijama

Novosti online

17. 07. 2024. u 19:00

Koliko su jedinstvene, čulo se i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim kolačima. Vanilice se prave od jednostavnih sastojaka, pa svako može da ih napravi bez mnogo muke.

Foto: Jutjub/Printskrin/

Sastojci:

  • 200g masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • sok od jednog limuna
  • rendana kora limuna
  • 100 g mlevenih oraha
  • 400 g brašna
  • šećer u prahu
  • džem od kajsija 

Priprema:

Mast umutite penasto zajedno sa šećerom. Zatim dodajte žumance, celo jaje, sok i rendanu koru limuna.

Kada sve fino promešate, dodajte i brašno, pa zamestite testo.

Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar.

Okrugom modlom ili čašicom vadite krugove.

Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 15 minuta.

Pečene vanilice premažite pekmezom i sastavljate dve po dve, pa ih uvaljate u šećer u prahu.

(glossy)

Pogledajte više