PIJANA PITA OD KAJSIJA: Ništa lepše od domaćeg slatkog kolača

Novosti online

12. 07. 2024. u 07:00

Neodoljiva sočna pita koju morate probati.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
Za testo:

  • brašno 200 g
  • šećer 5 kašika
  • so malo
  • jaje 1
  • maslac 100 g

Za fil:

  • zrele kajsije 600 g
  • sok od limuna 1 kašika
  • seckani badem 75 g
  • šećer u prahu 2 kašike
  • džem od kajsija 150 g
  • kajsijevača 4 kašike

Priprema:

Sipajte u dublji sud brašno, šećer i so. U sredinu razbijte jaje, dodajte maslac naseckan na listiće i umesite ujednačeno testo. Uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru na oko pola sata da se testo stegne. Premesite ga i stanjite u plehu obloženom pek-papirom prečnika oko 25 cm. Višak testa sačuvajte. Testo pospite seckanim bademima. Kajsije ubacite na oko minut u vrelu vodu, zatim ih oljuštite, odstranite im koštice i isecite na šire kriške. Gusto ih poređajte po testu i pospite šećerom u prahu. Od viška testa napravite tračice i složite preko kajsija. Pecite oko pola sata na 200 stepeni. Zagrejte džem od kajsija, ispasirajte ga kroz cediljku i umešajte kajsijevaču. Izvadite pečeni tart iz rerne, premažite ga rastopljenim pekmezom i ostavite u frižideru da se preliv potpuno stegne.

(superrecepti/žena)

Pogledajte više