BAKLAVA SA ORASIMA I BADEMIMA: Recept za tradicionalnu poslasticu koju svi obožavaju

Novosti online

08. 07. 2024. u 14:00

Sočna, slatka, neodoljiva baklava sa orasima i bademima.

Foto Shutterstock

Sastojci:

Za fil:

  • 500 g kora za pitu
  • 200 g seckanih oraha
  • 200 g seckanih badema
  • 250 g putera
  • 1/2 kesice cimeta

Za sirup:

  • 500 g šećera
  • 300 ml vode
  • 50 g meda
  • Kora od 1 limuna
  • ½ kesice cimeta

Priprema:

Istopite puter na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poređajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim puterom. Izmešajte iseckane orahe, bademe, cimet i karanfilić. Rasporedite preko kora. Odozgo poređajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim puterom, a i poslednju koru odozgo premažite. Isecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok sve kore ne postanu zlatnosmeđe boje. Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Posle dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.

(trpeza)

Pogledajte više