RECEPT ZA NAJMEKŠE SLATKE KNEDLE: Spremite poslasticu u kojoj će uživati cela porodica

Novosti online

26. 06. 2024. u 16:00

Nekako se svi vratimo u detinjstvo kad osetimo ukus domaćih knedli sa šljivama i prisetimo se naših baka.

Foto: Shutterstock

Ovaj recept će vas podsetiti na to, ali sa blagim modifikacijama u ovo moderno doba, knedle sa nutelom.

Sastojci:

Testo:

  • 600 g očišćenog krompira
  • 300 g brašna (200 g oštro/100 g meko)
  • 60 g maslaca
  • 45 g griza
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje

Mrvice:

  • 120 g starog hleba
  • 120 g prezle
  • 80 g šećera
  • 20 g kakaoa
  • 10 g čokolade u prahu
  • 50 ml ulja
  • I još 400-500 g nutele

Priprema:

Krompir ćemo skuvati u slanoj vodi pa mu dodati maslac i dobro izgnječiti. Zatim dodajemo so, vanilin šećer i jaje, a potom je potrebno sve to sjediniti. Sada ubacujemo i griz i brašno u smesu i sve lepo umesiti. Gotovo testo ćemo ostaviti u frižideru pokriveno da odstoji nekih 30 minuta.

Za to vreme ćemo pripremiti kuglice od nutele tako što ćemo prohlađenu nutelu staviti na papir za pečenje u porcijama od nekih 20 g i odložiti u zamrzivač još 30-ak minuta.

Prelazimo na pripremu mrvica ili posipa za knedle. Na zagrejano ulje u tiganju dodaćemo hleb i smanjujemo jačinu ringle, nakon 15 minuta mešanja naš hleb će dobiti zlatkastu boju i postaće hrskav, tada dodajemo i prezle i nastavljamo sa mešanjem, zatim ubacujemo šećer i takođe mešamo, a na kraju ide kakao pomešan sa čokoladom u prahu, sve to sjedinimo i naš posip je gotov.

Vraćamo se na testo koje vadimo iz frižidera i rasporedimo po radnoj površini, a onda sečemo u porcije od oko 50 grama. Rukama rastanjimo dobijene loptice od testa pa na to stavljamo fil i formiramo loptice odnosno knedle.

U zagrejanu vodu sa prstohvatom soli spuštamo naše knedle i kada one isplivaju na površinu nakon dva-tri minuta ih vadimo. Prebacujemo ih na mlake mrvice i valjamo dok knedle ne budu ravnomerno prekrivene njima.

Prijatno!

(still)

Pogledajte više