SOČNA BAKLAVA SA VIŠNJAMA: Neodoljiv spoj voća, fila i slatkog preliva

Novosti online

27. 05. 2024. u 15:00

Dok mnogi priznaju samo baklavu s orasima, sve je više onih koji se okreću i voćnim kombinacijama ovog tradicionalnog kolača.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora za pitu

Za premazivanje kora:

  • 4 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 300 ml jogurta
  • 5 kašike griza
  • 1 prašak za pecivo

Fil

  • 1 kg višanja
  • 5 kašika griza

Šerbet:

  • 500 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • Sok od jednog limuna
  • 700 ml vode

Priprema:

Umutite fil od jaja, šećera, ulja, jogurta, griza i praška za pecivo. Tim filom prelivajte svaku koru, pa stavite višnje sa grizom i umotajte. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta. Vrelu baklavu preliti vrelim šerbetom.

(still)

Pogledajte više