CRNI HLEB: Zdrav i preukusan, a jednostavan za pripremu

Novosti online

25. 05. 2024. u 07:00

Divan hleb koji može napraviti svaki početnik u kulinarstvu.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • crno pšenično brašno T- 1100 400 g
  • so 1 kašičica
  • šećer 1 kašičica
  • ulje 40 ml
  • voda 300 ml
  • sveži kvasac 1/2 kockice (20g)

 Priprema:

U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti ga da se aktivira. U vanglicu staviti brašno, dodati so i promešati. Ubaciti ulje i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti sastojke. Vanglicu prekriti providnom folijom (ili većom plastičnom kesom) i ostaviti da testo naraste. Naraslo testo ponovo kašikom "premesiti" u vanglici i ostaviti da još jedanput naraste.

Za to vreme pripremiti posudu sa poklopcem u kojoj će se hleb peći. Ja sam koristila zemljanu posudu, koju sam dobro premazala maslacem. Ako koristite neku drugu posudu stavite na dno pek papir, a stranice premažite maslacem.

Kada je testo i drugi put naraslo istresti ga vlažnom rukom na dobro pobrašnjenu podlogu. Testo samo blago oblikovati u loptu (ne pritiskajući mnogo da bi testo ostalo šupljikavo) i prebaciti ga u posudu za pečenje. Poklopiti posudu i ostaviti da testo naraste.

Kada je testo naraslo staviti zemljanu posudu u hladnu rernu i uključiti je na 200 stepeni. Peći hleb 40 minuta, skloniti poklopac i peći još 12 minuta (u rerni sa ventilatorom). Pečeni hleb prebaciti na veću kuhinjsku krpu, umotati ga i ostaviti da se prohladi.

(superrecepti)

Pogledajte više