FILIJA SA KAJMAKOM: Starinski recept za doručak koji će vas dugo držati sitim

Novosti online

24. 05. 2024. u 07:00

FILIJA se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g brašna,
  • 700 ml vode,
  • 3 jajeta,
  • kašičica soli,
  • 300 g kajmaka

Priprema:

 Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.                                                                                                                                                                          (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Pogledajte više