KROFNE PUNJENE ŠLAGOM I JAGODAMA: Kako je sezona jagoda mi vam predlažemo da isprobate ovaj fantastičan recept za krofne

Novosti online

17. 05. 2024. u 20:00

Napravite mekane krofne punjene šlagom i jagodama. Za pripremu treba malo vremena, ali je ukus odličan.

Foto: Shutterstock

Sastojci: 

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 45 g šećera
  • 1,5 kašičice soli
  • 1 ravna kašičica suvog kvasca
  • 140 ml toplog mleka
  • 40 g neslanog putera 

Još:

  • 300 ml slatke pavlake 
  • 30 g šećera 
  • jagode 
  • džem 
  • šećer u prahu 

Priprema:

U posudi pomešajte šećer i suvi kvasac, pa sipajte toplo mleko. Sve dobro sjedinite, a onda dodajte jaje i umutite. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa umesite testo. Na kraju dodajte puter sobne temperature i mesite dok se puter i testo lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih 2 sata. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 jednakih delova i svaki oblikujte u lopticu. Poređajte na pleh obložen pek papirom i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da krofne nadođu nekih pola sata. Svaku lopticu pritisnite prstima malo, pa ponovo oblikujte lopticu. Poređajte na pleh, pa ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 30 minuta. Ispržite krofne u vrelom ulju i ostavite da se ocede od viška ulja. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, a jagode isecite po želji. Ohlađene krofne presecite na pola, pa sipajte umućenu slatku pavlaku, premažite džemom, zatim poređajte seckane jagode, a onda poklopite drugom polovinom krofne. Ukrsite šećerom u prahu.

Pogledajte više