ZAPEČENE SLANE PALAČINKE SA TUNJEVINOM I PEČURKAMA: Od klasičnog jela napravite pravi specijalitet

Novosti online

15. 05. 2024. u 07:00

Iako smo možda više naviknuti da palačinke jedemo kao slatkiš, njihova slana verzija je odličan izbor. Kao i u slatkoj varijanti, uvek možete da ih filujete sa različitim prilozima, od šunke i mesa, preko raznih vrsta povrća, soseva i sireva.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

za palačinke:

  • 120 g brašna
  • 1 jaje
  • 1 šolja mleka
  • 1 kašičica ulja + ulje za prženje
  • so po ukusu

za nadev:

  • 1,5 kašika brašna
  • 1,5 kašika putera
  • 1 šolja mleka
  • 250 g tunjevine u komadićima
  • 150 g pečuraka
  • 2 kašike rendanog kačkavalja
  • 1 kašike iseckane mirođije
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

Prosejte brašno u posudu, dodajte so i jedno jaje, potom dospite mleko i ulje, i sve dobro umutite dok ne dobijete glatku strukturu.

Smesu ostavite da odstoji 15-ak minuta, a potom pecite palačinke po uobičajenom receptu, sa obe strane po 30-ak sekundi.

Ugrejte srednje duboku šerpu i ubacite puter, a potom dodajte i brašno, so i biber i sve mešajte na laganoj vatri oko dva minuta. Zatim sipajte mleko i mešajte dok se sos ne zgusne.

Sklonite šerpu sa vatre i u smesu dodajte tunjevinu u komadićima, a potom i pečurke i mirođiju. Sve lagano promešajte i vratite na laganu vatru još nekoliko minuta.

Ostavite nadev od tunjevine i pečuraka da se dovoljno prohladi da možete sa njime da filujete palačinke.

Urolane palačinke poređajte po vatrostalnoj posudi i pospite izrendanim kačkavaljem.

Pecite jelo na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se sir ne otopi. Poslužite toplo uz sezonsku salatu.

Pogledajte više