PRAVA BAKINA POSLASTICA : Šnenokle na starinski način, poslastica koja nas uvek vraća u detinjstvo

Novosti online

16. 04. 2024. u 15:00

Svilenkasti krem u kombinaciji sa knedlicama od belanaca je praznik za nepca.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • litar mleka
  • 5 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • kesica vanilin šećera

Priprema:

Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane.

U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da struji, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem.

U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem.

Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.

Za one koji vole malo kaloričnije slatkiše, pre nego što spustite knedlice od belanaca u posude dodajte izlomljen keks po želji, a onda preko knedlica sipajte žuti krem.

Takođe, po želji, u šnenokle možete da dodate sezonsko voće.

(Ona)

Pogledajte više