PRAVA BAKINA POSLASTICA : Šnenokle na starinski način, poslastica koja nas uvek vraća u detinjstvo
Svilenkasti krem u kombinaciji sa knedlicama od belanaca je praznik za nepca.
Sastojci:
- litar mleka
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- kesica vanilin šećera
Priprema:
Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane.
U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da struji, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem.
U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem.
Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.
Za one koji vole malo kaloričnije slatkiše, pre nego što spustite knedlice od belanaca u posude dodajte izlomljen keks po želji, a onda preko knedlica sipajte žuti krem.
Takođe, po želji, u šnenokle možete da dodate sezonsko voće.
(Ona)