NEODOLJIVE ŠAM ROLNE: Starinski recept za nove generacije - Hrskave spolja, a kremaste unutra
ŠAM ROLNE - Lepe su na oko, a još lepši ukus imaju.
Za ovakav kolač se vredi potruditi, svi će biti oduševljeni.
Sastojci:
Za lisnato testo:
- 450 g brašna
- 50 g putera
- 250 ml tople vode
- 2 žumanca
- 1 kašičica sirćeta
- prstohvat soli
Za premaz:
- 450 g putera
- 50 g brašna
Za šam:
- 10 belanaca
- 600 gr šećera
Priprema:
Za testo pomešajte brašno, so i puter, pa dodajte žumanca, sirće i toplu vodu. Mesite da dobijete glatko testo. Rastanjite ga oklagijom i namažite premazom od izmešanog brašna i putera. Savijte kao pismo i rastanjite oklagijom u pravougaonik. Ponovite isto još jednom. Savijte tako da desna trećina preklopi srednju trećinu, a onda preklopite levom stranom i ostavite da stoji pola sata u frižideru. Ponovimo isti postupak još 2 puta.
Testo rastanjite oklagijom u oblik pravougaonika, isecite na trake i obmotajte ih oko modlica za rolne. Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni. Za šam umutiti belanca u čvrst sneg i dodavati malo po malo šećera. Mutite dok se šećer istopi. Ohlađene rolne napunite šamom. Po želji pospite ih šećerom u prahu.
(Trpeza)