SMOČANI KAČAMAK Po starom crnogorskom receptu, klasik koji nikada ne dosadi

Novosti online

14. 03. 2024. u 17:00

OSVOJIĆE sve koji budu probali, slastan doručak koji ćete praviti stalno.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 2 krompira
* 1 šolja kukuruznog brašna
* 1 ravna kašičica soli
* oko 600 ml vode
* 800 dl mleka
* 2 pune kašike starog kajmaka
* 2 kašike kisele pavlake

Napomena: Vreme kuvanja je oko 40 minuta.

Priprema:

Oljuštite krompir pa ga isecite na manje komade i stavite u slanu vodu da se kuva.

Nakon što voda provri, dodajte kukuruzno brašno, ali ne mešajte. Neka ključa tako 10 ak minuta.

Smanjite temperaturu i ostavite na laganoj vatri oko 30 min i manje. Pustite da tečnost malo ispari, pa ako je ima previše slobodno malo odlijte.

Istucite masu drvenom varjačom da se potpuno sjedine krompir i brašno. Onda skinite sa ringle na par minuta.

Zasebno u šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i pavlaku pa uključite ringlu da se sve istopi i sjedini.

Tome dodajte kačamak, promešajte i sačekajte da provri. Skinite sa ringle i servirajte.

Prijatno!

(Trpeza)

Pogledajte više