STARI TRADICIONALNI RECEPT - LJUBOMORNO ČUVAN GODINAMA: Pita gologlavka, pravo iz Vranja

Novosti online

11. 03. 2024. u 07:00

FENOMENALNA pita sa sirom iz Južne Srbije.

Foto Shutterstock

Sastojci:

* 500 g brašna
* 500 g sira
* 200 ml mlake vode
* mast 
* kašičica soli 
* 1/3 kocke kvasca
* 4 jajeta 
 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

U jednu posudu sipajte brašno pa namrvite kvasac, sipajte mlaku vodu i so. Od sastojaka zamesite testo pa ga podelite na 6 jufki i premažite mašću.

Poređajte jednu na drugu pa napravite od toga jednu veliku koru, veću od pleha. Zasebno umutite jaja sa sirom pa dodajte prašak za pecivo. Sipajte nadev preko kore pa višak testa prekrijte preko fila, ali da sredina ostane nepokrivena. 

Pecite pitu 30-40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Foto Shutterstock

Pred kraj pečenja stavite da provri kašika masti sa pola šoljice vode pa prelijte pečenu gologlavku sa tim i prekrijte krpom.

Ostavite da malo omekša, secite i služite.

Prijatno!

(Trpeza)

Pogledajte više